De bariton Jan Willem Baljet studeerde bij Udo Reinemann aan het Utrechts Conservatorium en het Conservatoire Régionale de Metz, welke hij beide afsloot met de hoogste onderscheiding.

Tevens volgde hij lessen aan het Mozarteum te Salzburg, o.a. bij Hartmut Höll en Mitsuko Shirai. Op dit moment wordt hij gecoacht door Margreet Honig.

 

Jan Willem was de afgelopen jaren regelmatig te zien op het operapodium, ondermeer als Don Giovanni in de gelijknamige opera van Mozart, Figaro (le nozze di Figaro-W.A.Mozart), Papageno (die Zauberflöte- W.A.Mozart), de titelrol in Don Pasquale van Donizetti, Gefängnisdirektor Frank (die Fledermaus- J.Strauß), Cavaliere Ripafratta (Mirandolina- B.Martinu), Peter Besenbinder (Hänsel und Gretel- E.Humperdinck), Der Lautsprecher ( Der Kaiser von Atlantis- V.Ullmann) en Uberto ( la Serva Padrona- G.Pergolesi).

 

Bij de Nederlandse Opera was hij betrokken bij de wereldpremiere van Tan Dun's opera Tea in Tokyo en Amsterdam- regie van Pierre Audi, zong hij in die Soldaten van A. Zimmermann- regie van Willy Decker o.l.v. Hartmut Haenchen, was als Frère Sylvestre te zien in st. François d'Assise van Olivier Messiaen en soleerde in de veelgeprezen voorstelling van Billy Budd- regie van Richard Jones.

 

Jan Willem zingt regelmatig solopartijen in oratoria (o.a. Cantates-, Mattheus- en Johannespassion van Bach, requiems van Fauré, Weill, Dvorak en Mozart, Canticum Sacrum van Stravinsky), is veelgevraagd solist bij concerten ( o.a. Kindertotenlieder van Mahler, The Bells en Frühlingskantate van Rachmaninov, Don Quichotteliederen van Ravel) en geeft regelmatig liedrecitals. Hij was te gast op het Gelders Festival waar o.l.v. Maurizio Kagel diens 24- XII-1931, verstümmelte Nachrichten für Bariton zong.

 

Jan Willem was te gast bij o.a. de BBC Proms, Holland Festival, Grachtenfestival, festival de Périgord Pourpre, Festival de Auvers-sur-Oise en het Festival entre Indre-et-Loire.

Hij werkte met orkesten als het Nieuw Ensemble, het Nederlands Philharmonisch Orkest, Camerata RCO, het Nationaal Jeugdorkest, het Gelders Orkest, het Residentieorkest, het Tokyo chamberorchestra, ensemble NOMAD en het Ictusensemble Brussel en met dirigenten als Ed Spanjaard, Nicholas MacGegan, Maurizio Kagel, Lawrence Renes, Martin Brabbins, Ingo Metzmacher en Ivor Bolton.

 

Jan Willem maakt deel uit van de zingende herenformatie Frommermann, hij verzorgt voor de stichting Diva Dichtbij optredens voor ouderen met dementie, hij is lid van Amsterdams nieuwste en leukste muzikantencollectief Splendor en hij wordt geprezen om zijn veelzijdigheid, zijn theatraal en komisch talent en zijn doorleefde liedinterpretaties.

download foto's

fotocredit: Tessa Posthuma de Boer

download foto's

photo credit: Tessa Posthuma de Boer


Contact

Jan Willem Baljet, baritone

E: jwbaljet@xs4all.nl

T: +31 6 21 80 69 12

IG: @janwillemdrawings